Лабораторна робота
Тема. Визначення питомої теплоємності твердого тіла.
Мета: визначити питому теплоємність речовини калориметричним методом.
Обладнання: мензурка з водою, калориметр, термометр, терези з важками, досліджуване тіло, посудина з гарячою водою.
Теоретичні відомості
У даній роботі використовується калориметр (від лат. «calor» – тепло і грец. «metreo» – вимірюю). Він складається (див. рис.) з двох тонкостінних циліндричних стаканів 1 і 2, дно меншого відділено від дна більшого циліндра теплоізоляційною підставкою 3. Калориметр закривають теплоізоляційною кришкою 4 з отвором для термометра.
Основною характеристикою калориметра є його теплоємність С = с1m1+сс mс, де с1, m1 – відповідно питома теплоємність води і її маса у меншому стакані, а сс < c1 і mс < m1, то добутком сс mс часто нехтують.
|